ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - 26 ΜΑΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 
- 26 ΜΑΗ



Αξιότιμοι κ.κ. βουλευτές εισηγητές των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου για πρόγραμμα "Καλλικράτης"



Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για την αντικειμενική προβολή των διαστάσεων του θέματος «έδρα Δήμου Ζαγορίου και Ζαγόρι» και με υπόμνηματά μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών που σας κοινοποιήσαμε, εξηγούσαμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το Τσεπέλοβο πρέπει να είναι η έδρα του Δήμου Ζαγορίου και σας παραθέτουμε εδώ συνοπτικά τις απόψεις μας.

Το Τσεπέλοβο είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση ιστορικής έδρας και εξαιρετικά λειτουργικής διοικητικά, με βάση την επιδιωκόμενη προοπτική για το Ζαγόρι των νέων δεδομένων στη γεωγραφία του και στην ανάπτυξή του. Μπορεί να μη βανδαλίστηκε από κατακτητές, βανδαλίστηκε όμως από την αδιαφορία των κυβερνήσεων και αντιστάθηκε σθεναρά στο χρόνο, επειδή ακριβώς αυτή η γεωμορφολογία του και μόνο το προστάτευε διαχρονικά, η ίδια η γεωμορφολογία που το οικοδόμησε και το ανέδειξε.

Εκεί και απ’ την ίδια θέση σήμερα, απευθύνει μια φερέγγυα πρόταση για το διοικητικό μέλλον του Ζαγορίου. Έτσι κατά την ταπεινή μας γνώμη από ιστορίας και θέσης και ως τέτοιο ζήτημα μόνο, χρήζει άμεσου επαναπροσδιορισμού χωρίς ιδιαίτερες βιβλιογραφικές επισκοπήσεις και αναφορές.

Δεν πρόκειται για ικανοποίηση αιτήματος μιας τοπικιστικής έκρηξης, αλλά για αποκατάσταση της καταγεγραμμένης ιστορικής αλήθειας, με αξιοποίηση σήμερα της λειτουργικής του θέσης και τη δυναμικής του παρουσίας στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Η λειτουργική και επιτελική γεωγραφικά θέση της έδρας του Δήμου Ζαγορίου είναι ο αμιγώς διατηρητέος οικισμός Τσεπελόβου, που αντικειμενικά με όλα τα όμορα Βικώα χωριά, διατηρούν αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Ζαγορίου και ως τέτοια προβάλλονται αγωνιωδώς προκειμένου να συντηρηθούν ως σήμερα και διατηρηθούν στο μέλλον.

Έτσι η επιλογή του προσφιλούς μας χωριού «Ασπράγγελοι», ως μικρού χωριού, αποχρωματισμένου αρχιτεκτονικά και ασύμβατου με το ενιαίο της αρχιτεκτονικής παράδοσης Ζαγορίου, αντιβαίνει την κοινή αντίληψη περί του κλασικού Ζαγορίου παγκοσμίως. Κάθε μελλοντική προσπάθεια ανάδειξης του Ζαγορίου ως παγκόσμιου μνημείου λαϊκού πολιτισμού και φυσικής ιστορίας, για την αγνώριση και ένταξή του στους παγκόσμιους φορείς προστασίας και αρωγής, (π.χ. ΟΥΝΕΣΚΟ) εκτιμάμε ότι ταύτιση της διοικητικής έδρας του Τσεπελόβου με το αμιγώς διατηρητέο της φυσιογνωμίας αρχιτεκτονικά, θα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάταξή του.

Προτείναμε το Τσεπέλοβο ως έδρα λόγω της γεωγραφικής του θέσης και λόγω των σύγχρονων υποδομών του, εστιάζοντας έτσι καθολικά στο Ζαγόρι για το Ζαγόρι, με εξοβελισμό κάθε επικίνδυνου ιδιότυπου κοινωνικοϊστορικού ή γεωπεριβαλλοντικού ρατσισμού που θα πρόβαλε το ανώτερο ή το μοναδικό του έναντι των άλλων χωριών του Ζαγορίου και των κατοίκων του. Το Ζαγόρι είναι ένα, η ιστορία του μία και το μέλλον του κοινό και αδιαίρετο.

Στις επιστολές μας, έγινε σαφής περιγραφή του δημογραφικού, της εθνογραφίας, της οριογεωγραφίας του Ζαγορίου, το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ήδη στην ενδοχώρα του Ζαγορίου και όλα αυτά σε σχέση με την έδρα Τσεπελόβου. Επίσης σχολιάστηκε η προοπτική ανάπτυξής του με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό και την ελεγχόμενη αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με στόχο πάντα μια ελεγχόμενα ισόρροπη ανάπτυξη, μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με αξιοποίηση των φυσικών πόρων για παραγωγή ήπιων και ανανεώσιμων πηγών και μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον (υδάτινη, βιομάζες, ανακύκλωση φυσικών υλικών).
Θα διερωτάστε βέβαια γιατί όλα αυτά θα πρέπει να συνδέονται με την έδρα δήμου.

Εκτιμάμε ότι, οι διεργασίες που έχουν ως επιδίωξη και στόχευση μια ασφαλή προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή, για πρόσκληση ελεγχόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος, συντελούνται ως διαδικασίες, πέριξ των υπηρεσιών ενός δήμου, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτός ο δήμος θα εδρεύει επιτελικά στο κέντρο των ορίων ευθύνης του και στο περιβάλλον που θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες και μάλιστα όταν πρόκειται για το απέραντο Πάρκο και Μουσείο που λέγεται Ζαγόρι.

Είμαστε σίγουροι/ρες ότι η διόρθωση της επιλογής και η τοποθέτηση της έδρας του Δήμου Ζαγορίου στο Τσεπέλοβο, θα αποτελέσει επιτυχές βήμα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και βήμα προώθησης του ιστορικά ανεκπλήρωτου ζαγορίσιου αιτήματος για αποκατάσταση και αναβίωση της φυσιογνωμίας Ζαγορίου, του ιστορικού του ρόλου και της μονόδρομης αναπτυξιακής του προοπτικής.

Απευθυνόμαστε σε σας, προσδοκώντας στα τεκμήρια της γνώση σας και στην ευαισθησία σας απέναντι στην ιστορία και την παράδοση. Με δεδομένη τη συνέπειά σας, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα και από αυτή την οπτική, μέσα στα ελάχιστα περιθώρια των συνεδριάσεων της τελευταίας Ολομέλειας της Βουλής για τον Καλλικράτη.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ