Ως πότε θα Βραβεύουν το Ζαγόρι;

Ως πότε θα Βραβεύουν το Ζαγόρι;

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Δύο Βραβεία για το Ζαγόρι από τη διεθνή έκθεση «Philoxenia Tourism Awards 2010»
Η Πόλη των Ιωαννίνων, το Ζαγόρι και οι ευρύτερες ορεινές περιοχές του νομού αποτελούν δημοφιλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό στη χώρα μας.
Αυτό εκτιμήθηκε και πιστοποιείται μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία που διενήργησε «ΗELEXPO».
Οι βραβεύσεις αφορούσαν τις τρεις παρακάτω κατηγορίες, όπου ο Ν. Ιωαννίνων έλαβε συνολικά τρία Βραβεία:
Αγαπημένοι προορισμοί:
Κατηγορία: Αγαπημένος παραθαλάσσιος -
Κατηγορία: Αγαπημένος ορεινός - 2ο Βραβείο στα Ζαγοροχώρια
Κατηγορία: Αγαπημένος αστικός - 5ο Βραβείο Ιωάννινα (πόλη)
4η Κατηγορία: Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο -
Κατηγορία: Αγαπημένος τουριστικός στο εξωτερικό -
Κατηγορία: Αγαπημένος φιλικότερος στο περιβάλλον - 2ο Βραβείο στα Ζαγοροχώρια

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 18/11/10 και η απονομή έγινε από τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο.

Tο Ζαγόρι και η πόλη των Ιωαννίνων
Σχετικά με τις βραβεύσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, έκανε την ακόλολουθη δήλωση:
http://epirusgate.blogspot.gr/2010/11/blog-post_249.html
«[…] τα Ζαγοροχώρια και η πόλη των Ιωαννίνων, δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά απόρροια της συνεχούς προσπάθειας των φορέων του Νομού και των δύο περιοχών για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και της επιτυχημένης προβολής τους, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Στόχος μας είναι … […]».

Επίσης ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ενιαίου Δήμου Ζαγορίου κ. Παπαναστασίου Γαβριήλ δήλωσε (2010):
«[…] Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι διατηρούμαστε ψηλά, μεταξύ των καλύτερων προορισμών της χώρας». […] «Θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα τώρα, για τη νέα δημοτική αρχή, να επιβάλει μια κοινή πολιτική και στρατηγική στον τουρισμό του Ζαγορίου»


Tο Ζαγόρι κι «Εμείς»
Ως Π.Δ.Ν.Π., επαναλαμβάνουμε και θυμίζουμε τη γνωστή μας θέση ότι:

«[…] «ιστορία» δεν είναι μόνο η συστηματική καταγραφή της ανθρώπινης δραστηριότητας και η έγγραφη διαφύλαξη της παράδοσης, αλλά η αντάξια και η σύστοιχη με την ιστορία αρμόζουσα πρακτική φροντίδα και αναπτυξιακή προοπτική για το Ζαγόρι. Το Ζαγόρι μας, αυτό το λαϊκό αρχιτεκτόνημα που αποτελεί σπάνιο λαϊκό δημιούργημα και πλούσιο κληροδότημα, φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Το Ζαγόρι είναι το Ερμιτάζ, είναι το Τζιουράσικ παρκ κι όχι απλά μια αθέατη διοικητική ενότητα - διακλάδωση στην περιφερειοποιημένη διοίκηση του Καλλικράτη.[…]» (απόσπασμα)

Tο Ζαγόρι και «Περιβάλλον» του
Επίσης θεωρούμε ότι, πάνω απ’ όλα πρέπει να τοποθετείται το περιβάλλον ως φυσική αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με τη λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση, ως το δισυπόστατο της οντότητας που λέγεται Ζαγόρι, αλλά το περιβάλλον σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να γίνει τροχοπέδη και εμπόδιο για μια έστω ήπια, ισόρροπη και με ασφαλιστικές δικλείδες ελεγχόμενη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο οδικός άξονας Εγνατία – Σκαμνέλι και άλλα παραγωγικά έργα - παρεμβάσεις που ταιριάζουν και δε θα αλλοιώνουν ριζικά κι αναποκατάστατα το περιβάλλον.

Ως πότε θα βραβεύουν το Ζαγόρι;
Πέρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία που δραστηριοποιείται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, την επιβαρυμένη οικονομικά ζαγορίσια επιχείρηση των "προγραμμάτων", που εργάζεται με πληρότητα εξήντα ημερών το χρόνο κατά μέσο όρο, θα πρέπει και ο Δήμος Ζαγορίου να αρχίσει να προϊδεάζεται και να προσανατολίζεται επιχειρηματικά μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον του τουρισμού, πλην όμως με εναλλακτικές δραστηριότητες (?), που σε καμία περίπτωση όμως, όλες αυτές οι ό,ποιες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν, δε θα πρέπει να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και εις βάρος της υφιστάμενης εντόπιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Επίσης έχει υποχρέωση ο Δήμος να οργανώσει - συντονίσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις συνεργατικά για μια αξιοπρεπώς μαζικότερη υποδοχή και εξυπηρέτηση τουρισμού και οπωσδήποτε ελεγχόμενου στα πλαίσια της καλής ελκυστικής φήμης και στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης αυτών των υποδομών, σε ολόκληρη το Ζαγόρι.
Ζαγόρι αυτοχρηματοδοτούμενος Δήμος και "ανα - βιώσιμη" ανάπτυξη;

Πρόταση 1η της Π.Δ.Ν.Π. προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου:

«Να καταστεί το Ζαγόρι σε ετήσια βάση παγκόσμιος τουριστικός προορισμός γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, φιλοξενίας και δράσεων τύπου ανοιχτού σχολείου (όχι ΤΕΙ κ.τ.λ.), μέσον φορέων εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών οργανώσεων παγκοσμίως, για εκπαίδευση, σπουδή και μελέτη στο φυσικό περιβάλλον (ορεινοί περιβαλλοντικοί περίπατοι, υπαίθρια μουσεία - πάρκα, χλωρίδα, πανίδα) και στο ανθρωπογενές περιβάλλον (οικισμοί, θρησκευτικά μνημεία, νερόμυλοι, γεφύρια, ιστορία, παράδοση) με αξιοποίηση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων φιλοξενίας και εκπαίδευσης (Μαθητικές Εστίες, Διδακτήρια)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ